De veertigdagentijd is bij uitstek een tijd waarin de woestijnervaring een bijzondere plaats inneemt. Het verhaal van het volk dat, bevrijd van de slavernij, over het vrijgekomen pad door de zee trekt. Het zijn de eerste schreden richting het beloofde land. Maar aan de andere kant van het pad is er woestijn. Een kale, dorre vlakte met zover je kunt kijken de uitgestrektheid van het gele zand als een beeldspraak voor hoe het leven soms is. We zijn onderweg om een gelukkig leven te leiden. Maar soms ervaren we het leven als lijden. Dan ervaren we ons leven als een bestaan midden in die dorre woestijn. Het volk trekt veertig jaar door de woestijn met als tochtgenoot hun God die zich aan Mozes heeft laten kennen als ‘IK ZAL ER ZIJN’.

Voor de veertigdagentijd van dit jaar 2020 hebben we het thema: ‘raak de wonden aan’ gekozen. We staan stil bij wat ons in het leven kan verwonden en we staan stil bij de wonden van Jezus die door Thomas aangeraakt worden. De wonden die daarmee een teken van hoop zijn. De hoop dat de dood niet het laatste woord heeft, maar dat er leven in overvloed mogelijk is.

Om elkaar te inspireren hebben we voor deze vastentijd verschillende bijeenkomsten ter bezinning gepland, waaronder een filmavond. Door de situatie rondom het coronavirus, heeft deze avond afgelopen vrijdag plaatsgevonden in de besloten kring van onze twee gemeenschappen. 

Deze avond stond in het teken van de film: The Broken Circle Breakdown. Als iets in een mensenleven diepe wonden slaat, is het de dood van een geliefde. In het verhaal van deze film sterft een kind, een kleuter nog. De ouders zijn door dit sterven midden in de woestijn van het leven beland. Het lukt ze niet elkaar te vinden in de verwerking van hun verdriet. De film toont de harde realiteit van het leven na de dood.
Het toont de worsteling en de grote vragen die lijden en dood oproepen. Het stel heeft elk een heel eigen manier om met het verdriet om te gaan. Waar de vrouw troost vindt in religie, klaagt de man op een heel   indringende manier God en God-gelovers aan. De worsteling van de man en de vrouw en de liefde die niet sterk genoeg lijkt om elkaar te vinden, worden prachtig verbeeld met minimale, maar indringende dialogen. Dit geheel wordt ondersteund en verdiept door de muziek van de Bluegrass-band waarin het jonge paar speelt. Muziek in combinatie met diepe levenswijsheden in de teksten. 

Als uiteindelijk het leven voor de vrouw niet meer te dragen is en zij kiest om te sterven, blijkt dat de liefde diep van binnen altijd is blijven bestaan. Door de grote hoeveelheid ingenomen medicijnen is de vrouw hersendood en wordt door een beademingsapparaat in leven gehouden. Vlak voor het uitschakelen van de beademing fluistert de ruwe, stoere man nog even iets in haar oor: “Doe de groeten aan onze dochter als je haar ziet.” Bij de aftiteling klinkt het lied: ‘Where the soul never dies.”

The Broken Circle Breakdown, een film van Felix van Groeningen uit 2012, is op DVD uitgebracht en ook via verschillende streamingsdiensten online te zien.