Hierden, 18 december 2020

Lieve mensen,

Kerstmis komt heel dichtbij; over een week is het al zover! Het zal een bijzonder Kerstfeest worden, met alle opgelegde beperkingen in verband met het nog steeds niet te stoppen coronavirus.

Eind februari van dit jaar hoopten we dat we met Pasen wel weer gewoon zouden kunnen vieren, maar dat ging niet door.
De hoop was toen gericht op Pinksteren. Maar nee! De kleine versoepeling van de maatregelen trad pas op tweede Pinksterdag in werking.
Dus toen zeiden we: ‘Dan wordt zeker Kerstmis weer gewoon!’

Maar nu blijkt dat ook dát een grote misrekening was.
Kerstmis is zeker niet gewoon! We zitten in een grote golf van besmettingen en ik denk dat er bijna niemand meer is, die in zijn of haar familie- of kennissenkring niet iemand kent die door het virus getroffen is.
De consequentie van dit alles is, dat er opnieuw maatregelen met betrekking tot de vieringen getroffen zijn.

De Nederlandse Bisschoppenconferentie heeft besloten alle vieringen in de Kerstnacht – 24 december – te laten vervallen.
Vele parochies, waaronder ook de Lucasparochie in welk gebied De Essenburgh staat, hebben besloten alle vieringen gedurende de tijd dat Nederland in een lockdown verkeert, te schrappen.
Dat betekent dat in die parochies tot 19 januari 2021 helemaal geen vieringen zijn.

Wij – de communiteiten van De Essenburgh en Mariëngaard – hebben ons ook beraden over hoe wij met deze situatie om moeten gaan. We hebben het volgende besloten:

De vieringen van 21 december 2020 tot en met 2 januari 2021 zullen niet toegankelijk zijn voor gasten. We zullen de vieringen met kapelgasten dus hervatten op zondag 3 januari 2021, het feest van de Openbaring des Heren, het feest van Drie Koningen.

Als u 3 januari 2021 weer met ons mee wilt vieren moet u zich op de gewone manier aanmelden, dus een mail aan kapel@norbertijnenhierden.nl

Ik hoop dat u begrijpt dat wij dit besluit met grote tegenzin en verdriet hebben genomen en weten dat ook u het jammer zult vinden. Maar we kunnen niet anders!

Net als rond Pasen zullen vanaf maandag 21 december 2020 in de hal van de priorij weer pakketjes klaarliggen. Deze bevatten het liturgieboekje voor de Kerstdagen, het Kerstnummer van ‘Open Deur’ (het tijdschrift dat u gewoontegetrouw met Kerstmis en Pasen van ons krijgt) en – voor zover de voorraad strekt – een kleine attentie.
U kunt deze pakketjes ophalen. Om zoveel mogelijk mensen ervan te voorzien, vragen wij u één pakketje per gezin mee te nemen. En misschien kunt u er voor een andere kapelgast ook één meenemen. Dat scheelt weer een extra rit!

Ondanks alles wensen wij – de broeders van de Priorij De Essenburgh en de zusters van de Communiteit Mariëngaard – u een zalig Kerstfeest en een gelukkig Nieuwjaar.
Blijf gezond en tot volgend jaar!

Met hartelijke groet,
Klaas Fongers o.praem.

prior